Istoricii: Plutarh din Cheroneia


Plutarh (Plutarch; Ploutarkhos), a adoptat mai tarziu si numele de Mestrius Plutarchus s-a născut la Cheroneia în Beotia în jurul anului 46. A decedat în aceeasi localitate în anul 125. Plutarh a fost un scriitor, istoric si moralist grec, cunoscut mai ales prin scrierile sale biografice cu tenta istorica. Studiază la Atena retorica, filosofia si istoria, avându-l ca maestru pe Ammonios Sakkas.În această perioadă, frecventează "Stoa"( scoală filosofică fondată în Atena de Zenon din Citium/ Kition în jurul anului 300 i.Hr) , precum si "Academia platoniciană".

Istoricii: Tucidide din Atena


Daca lui Herodot îi revine cinstea de a fi premergatorul, Tucidide(Thucydide) a prefigurat pentru aproape doua mii cinci sute de ani directia pe care o va lua investigatia istorica pe care îsi va constitui reperele esentiale. Nu se cunoaste exact data nasterii viitorului mare istoric. Este de presupus ca s-a nascut în jurul anului 460 si a trait pâna la 399 î.e.n. Tatal sau, Obres, era probabil trac de origine. Posibil ca Tucidide sa fi crescut in Tracia, unde familia sa avea o mina de aur. Viata lui Tucidide este strâns legata de Atena, unde a ajuns sa detina demnitati însemnate, fiind implicat în activitatea politica a cetatii si în evenimentele militare pe care le va fixa mai târziu în marea sa opera, razboiul peloponesiac.

Istoricii: Herodot din Halicarnas

Herodot (Herodotos), Pater historiae, titlu pe care posteritatea i l-a acordat, s-a nascut in Halicarnas (Halikarnassos, azi orasul turc Bodrum in Anatolia) in anul 484 î.Hr, într-o familie aristocratică , care a fost nevoita sa paraseasca orasul aproape imediat dupa nasterea sa din cauza razboiului civil în care a fost  implicată. Herodot trăit o vreme în Samos, iar după căderea tiranului Lygdamis revine în Halicarnas. Dupa o sedere scurta incepe sa  călătoreasca mult si se stabileste  intr-un sfarsit la Atena. La Atena se numără printre prietenii lui Sofocle si este un apropiat al cercului lui Pericle.