Inchis pentru inventar !

De maine, 09 Mai 2010, ora 08:00 GMT, ora 10:00 Bucuresti. Acest blog va fi inchis pentru "restructurare" pentru o perioada de o saptamana. Dupa aceasta perioada blogul se va redeschide ca blog pentru invitati. Pentru a primi o invitatie sunteti rugati sa o solicitati prin adresa de mail aboutread@gmail.com.

Multumesc tuturor celor care au vizitat acest blog in perioada cand el a fost public, adica in cele 15 luni de existenta.

Cu mult respect pentru toata lumea,
Theophyle.

O istorie a Poloniei 6/6

Împărţirea Poloniei si Ducatul Varşoviei

Se apreciază de obicei că puterile regionale au împărţit Uniunea Polono-Lituaniană datorită degenerării statului şi datorită nepriceperii polonezilor să-şi gestioneze problemele. Totuşi, cea mai neagră perioadă din istoria Poloniei şi punctul cel mai grav al degenerării statului a apărut în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, în timp ce dezmembrarea statului a avut loc în timp ce Polonia arăta usoare semne de însănătoşire. Vecinii Poloniei, Prusia, Austria şi Rusia, au semnat o înţelegere secretă pentru menţinerea status quo-ului, adică să se asigure că legile poloneze nu aveau să se schimbe. Alianţa lor a fost cunoscută mai târziu drept "Alianţa celor trei acvile negre", datorită fatului că cele trei state foloseau acvilele negre pentru stema lor, spre deosebire de Polonia, care folosea simbolul acvilei albe. Polonezii au încercat să alunge forţele străine printr-o revoltă (Confederaţia de la Bar 1768–1772), dar unităţile lor armate, neinstruite şi prost comandate, nu au avut nici o şansă în faţa trupelor regulate ruseşti, fiind înfrângeri grave.

O istorie a Poloniei 5/6

Şleahta şi Sarmatismul

Şleahta era clasa socială a nobililor în Regatul Poloniei şi în Marele Ducat al Lituaniei, (care au format Uniunea statală polono-lituaniană). Şleahta s-a format pe la sfârşitul evului mediu şi a continuat să existe până în secolul al XIX-lea. Şleahticii erau în mod tradiţional proprietarii principali ai pământurilor cultivabile, a marilor moşii cunoscute cu numele de folwark. Şleahticii s-au bucurau de privilegii, până la dispariţia statului polono-lituanian la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Clasa nobililor a fost în mod oficial abolită în timpul celei de-a doua republici poloneze de constituţia din 1921. Totuşi, continuă să existe pretenţiile diferitelor persoane privind apartenenţa la şleahtă, atât în Polonia cât şi în afara ei.