Mongolii (V)

Dupa Ginghis Han 3/3


Ultimul mare conducator al mongolilor legat (intr-un fel) cu Ginghis Han a fost Timur Lenk sau Tamerlan, (Timur cel Şchiop). Timur Lenk a fost probabil si ultimul kürügän (ginere), căsătorit fiind cu o prinţesă din clanul lui Ginghis Khan. Timur Lenk nu a purtat niciodata titlul de han, el purtand titlul de “emir” . Daca Kubilai a reprezentat ramura budista a mongolilor, Timur va reprezenta ramura islamica a lor. Timur a fost întemeietorul unui imperiu cu capitala la Samarkand (Uzbekistan) şi al dinastiei timuride, care a durat numai 100 de ani pana în 1506, cand si dinastia si imperiul au cazut. Numele său, Timur (sau Temür/Demir în limbile turcice),

Mongolii (IV)

Dupa Ginghis Han 2/3

Kublai han a fost ultimul mare han mongol si a domnit între anii (1215-1294). El a fost unul din nepoţii întemeietorului imperiului mongol Ginghis Han. Kubilai han era fratele hanului Möngke. A fost până în 1271 împăratul Chinei. Este considerat a fi fost unul dintre cei mai importanţi conducători mongoli din dinastia Yuan. Domnia lui în China, reprezentat o sincrezie mongolo-chineza. Kubilai s-a folosit de birocratia chineza pentru consolidarea si îmbunătăţitea dministraţiei mongole. În anul 1253, Kublai s-a convertit la religia budistă.




Mongolii (III)

Dupa Ginghis Han 1/3

După moartea lui Ginghis (în 1223, la Karakorum), fiul acestuia Ogadei continuă cuceririle: în 1230 o armată de 50.000 mongoli şi 70.000 turci cucereşte Regatul bulgar (situat pe Volga), în 1237 atacă pe cumanii de pe Volga şi Don, apoi cade Moscova, iar în decembrie 1242 generalul Batu ocupă Kievul. În continuare, Batu lansează 3 atacuri de proporţie asupra Europei: asupra Poloniei, Lituaniei şi Prusiei Orientale; altă armată mongolo-tătară se îndreaptă spre Ungaria prin trecătorile româneşti, în timp ce o a III-a armată condusă de Batu şi Subetai atacă centrul Ungarie regelui Bela al IV-lea, pentru a-l pedepsi pe acesta că acordase azil cumanilor în 1238. Istoriografia ungară consemnează că armatele polono-maghiare ar fi învins în 1241 pe mongoli la Mohi.


Mongolii (II)

Ginghis Han – Temüügin ( Întemeietorul)

După legenda mongolă, mongolii se trăgeau dintr-un lup şi o ciută care trăiau la izvoarele râului Onon la poalele muntelui sfânt „Burhan Haldun” (aflat la circa 170 km est de Ulan Bator). Temüügin aparţinea tribului „Mongghol”, clanul „Borgighin” („mongolii sălbatici”), fiind fiul cel mai mare al şefului de clan Yesüghei bahadur şi strănepotul legendarului prinţ mongol Kabul han (1130–1150). Acesta din urmă începuse în 1131 unificarea triburilor mongole. Temüügin, care în traducere înseamnă „făurar” sau „de fier”, a continuat această politică şi i-a transmis-o fiului său Öghedei (Ogotai, Ugotai).

Citeste articolul si comenteaza pe situl Politeia World