Renaşterea – Adevaratul Dr. Faust

Putin oameni stiu ca celebrul Faust, nu a fost numai un personaj al nemuritorului Johann Wolfgang von Goethe, ci a fost un adevarat alchimist si magician al Renasterii, unul foarte bun si renumit in timpul vietii sale. Din nefericire pentru el, Faust a devenit inspiratia catorva lucrari literare care au reusit sa-i denatureze complet activitatea. Dr. Johann Georg Faust (1480- 1540/1) a fost un alchimist, medic si magician itinerant, care a calatorit prin orasele Germaniei renascentiste, vanzandu-si stiinta si cunostintele bogatilor vremii. In 1580, Christopher Marlowe, marele adversar si coleg de breasla al lui William Shakespeare, scrie o povestire care oglindeste viata si mai ales moartea acestui Dr. Faust. Piesa intitulata "Tragica Istorie a Doctorului Faust," pusa in scena pentru prima data in 1608 a creat o mare valva in Londra acelor timpuri. Piesa pune bazele legendei lui Faust, care si-a vandut sufletul lui Lucifer, ea a impresionat atat de puternic ca neoficial a fost interzisa si practic nu a fost pusa in scena multe secole. Legenda lui Faust a fost reluata pana in zilele noastre de Goethe, Thomas Mann, Hector Berlioz, Franz Liszt, Charles Gounod, Gustav Mahler, Mikhail Bulgakov, si multi altii mai putin cunoscuti. In secolul al XVII-lea s-a pus problema daca acest om a existat sau nu.
In 1683, un autor german reuseste sa scrie o biografie despre el - "Ancheta despre istoricul iluzionistului Faust" (Disquisitio historica de Fausto praestigiatore). Posibilul loc al nasterii lui Johann Faust a fost localizat in Knittlingen / Helmstadt, langa Heidelberg. Arhiva orasului Ingolstadt consemneaza un inscris datat 27 Iunie 1528, in care este mentionat un anume Doctor Jorg Faustus von Heidlberg. Cautand in arhivele universitatii din Heidelberg s-a descoperit ca a primit titlul de " baccalaureus" (ceva paralel cu BA in zilele noastre) in 1484 si titlul de "magister artium" (ceva paralel cu MA in zilele noastre) in 1487.

In anul 1506, Faust apare pe post de magician si iluzionist, este atacat si acuzat de sodomie pana si de marele Trithemius (1507). Faust apare in acesti ani, ca doctor in medicina, doctor in filosofie, alchimist, magician si astrolog, este acuzat de multe ori de inselaciune. Biserica il afuriseste si il acuza de blasfemie si posedat de satana, insa nu-l excomunica si nici nu-l incarcereaza. Alte inregistrari istorice se arata contrare celor relatate, de exemplu profesorul Joachim Camerarius recunoaste in 1536 ca Dr. Faust este un respectabil astrolog si doctorul Philipp Begardi din Worms recunoaste in Faust un medic cu o extrem de buna expertiza medicala, elogiind metodele lui terapeutice. Ultima relatare despre Faust este regasita in analele orasului Münster in timpul unei rebeliuni a Anabaptistilor (protestanti extremisti).

Data decesului lui Faust este incerta, poate 1540 sau 1541. In orice caz moartea a fost violenta si s-a produs in urma unui accident alchimistic, care a provocat o explozie serioasa in hotelul in care era gazduit. In 1548 avem relatari ca ar fi fost vazut inca in orasele sudului Germaniei, insotit de un magar si un caine (Mefisto?) care din cand in cand se transforma in om pentru a-l sluji pe Faust. Adevarat sau nu, legenda lui Faust a dainuit pana in zilele noastre, imortalizata in literatura, muzica si pictura. Dr. Faust, diabolic sau nu, a fost un om al renasterii si nu numai o figura de stil.