Barbarii – 9 / Popoarele Germanice – Dacia Goţilor /1

Cateva note premergatoare: (1) Majoritatea surselor primare referitoare la succesiunea migratiei "barbare" pe teritoriul numit istoric Dacia este de origine romana (imperiul vestic pana la caderea lui) si bizantina. (2) Cautarile mele bibliografice au fost facute in special in legatura cu cercetarea evolutiei religioase in regiune si mai putin din punct de vedere istoric-militar, social si antropologic. (3) Discutia despre limbile vorbite de aceste popoare si sintagma indo-europeana este referitoare (asa cum se si cuvine) numai ca referinta lingvistica, vezi aici clasificarea lingvistica. (4) Notiuni ca "dacii liberi" si altele asemanatoare, care sunt absolute aberatii protocroniste, au fost schimbate cu numele triburilor respective, mentionand bineinteles legaturile lor cu locatiile geografice si afinitatile istorice. (5) Pentru o mai buna intelegere a diferentelor intre istoriografia relevanta si plastografia istorica propun o lecturare cel putin a prefatei Profesorului Neagu Djuvara in cartea "Tohomerius-Negru Voda", editia Humanitas din 2009.

Articolul integral  poate fi citit pe PoliteiaWorld


6 comentarii
  1. Anonim a spus:

    salut ! Asa e ! Cum ai facut ???


  2. Anonim a spus:

    Foarte interesant articolul; pacat ca le-am pierdut pe celelalte; poate recuperez cite ceva ... tibi


  3. Anonim a spus:

    Thephyle dupa cate stiu, geti, carpi, sciti, celti sau sarmati si bastarni, traiau in acelasi teritoriu. Nu erau o populatie uniforma, blonda si barboasa. Ideea de asimilare a carpilor de catre goti mi se pare fabuloasa, una pentru ca un stramos germanic recent plus cel de acum 2000 de ani ma arunca in afara orbitei Fanarului. Glumesc dar niciodata nu am auzit de daci aimilati de goti, cu toate ca stand gotii 200 de ani aici ar fi absolut normal.


  4. Theophyle a spus:

    @TOG gandeste la un singur lucru. De ce statele romanesti au luat fiinta la vreo 600 de ani mai tarziu decat primul stat din regiune, si de ce la 100 de ani mai tarziu decat ultimul stat din regiune (cel sarb). Acolo avem raspunsul :)))))


  5. razvan a spus:

    salut theophyle

    postare buna, ca de obicei;
    pe mine ma intereseaza mai multe despre limba si religia dacilor; daca nu ai chef/timp, as aprecia niste recomandari de lecturi
    de exemplu, triburile dacice vorbeau aceeasi limba? se intelegeau intre ei sau diferentele erau prea mari?
    iarasi, raportul intre daci si traci: dacii au aparut ca o divizare a marelui grup etnic al tracilor?


  6. Theophyle a spus:

    @razvan salut, ai sa-ti primesti raspunsurile :)