Alchimia - 1


Nu se poate trece peste gnosticism si manifestarea lui hermetica, daca nu vorbim putin despre Alchimie. Perceptia populara ar fi ca aceasta pseudo-stiinta s-ar ocupa cu posibilitatatea transformarii metalelor ordinare in metale pretioase, adica luam sa zicem plumb si-l transformam in aur. Adevarat si nu prea, pentru ca achimia se ocupa de multe transformari, unul fiind si de acest fel. Alchimia este in primul rand teoretica si contine o perspectiva filozofica prin care sunt urmarite doua concepte de baza; primul este gasirea unui adevar ultimativ asupra lumii si existentei umane si al doilea posibilitatea imortalitatii speciei umane sau cel putin a unor "exemplare" din aceasta specie. Daca academicii de tot soiul nu cad la pace in legatura cu locul nasterii acestei proto-stiinte /filozofii (ca sa ma exprim galant), ei bine nici macar nu exista o singura explicatie etimologica a acestui termen. Un singur lucru este clar: el a intrat in limbile europene din franceza medievala (alkemie), fiind importat din limba araba - al-himma sau ebraica al-himia.

Cititi si comentati articolul pe portalul PoliteiaWorld

2 comentarii
  1. fini a spus:

    Theo-Phil salut!

    Dacă egiptenii considerau plumbul topit ca materie primară a operaţiilor alchimice, chinezul Chin-l emite ipoteza "sucului de aur", adică sucul unei plante care în alchimia chineză producea aur.
    Rene Taton consideră că "Tratat despre arta vopsirii" a lui Bolos din Mendes este temelie a alchimiei. Tratatul a fost scris la începutul secolului al II-lea Î.Hr.
    Nu ştiu dacă a rămas în picioare ipoteza conform căreia apariţia căutării "elixirului" s-a produs cu secole înainte, în Siria.


  2. Theophyle a spus:

    @fini, sunt enorm de multe ipoteze. Parerea mea a fost si a ramas Egiptul Ptolomeic. Probabil pintr-o migratie din Est spre Vest - China, India, Persia, Siria, Egipt. Literatura insa este Egipteana (Helenistica)